Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhada Kodexu XIV A13

Kdo napsal Vyšehradský kodex a na čí popud či objednávku? Je možno najít souvislost mezi situací z konce X. století a naší dobou? 

Dnes před polednem mě velmi potěšila Česká televize, která na svém programu ČT2 uvedla dokument s názvem "Záhada kodexu XIV A 13". Nejednalo se, ač by tomu mohl název napovídat, o žádné zpracování některé z knih Dana Browna, případně o film o neohroženém knihovníkovi, který spasí svět, ale o dokument, který se zabýval možným vysvětlením jedné z největších záhad v literární historii na našem území a totiž o záhadě vzniku rukopisu nazývaného "Vyšehradský kodex", jehož hodnota je nevyčíslitelná a bývá přirovnáván svým významem ke korunovačním klenotům, neboť je v něm popsán celý proces korunovace českého krále, který byl dodržován poté i při korunovaci našich dalších panovníků.

Detektivní záplatka tady totiž opravdu je. Jediné co víme je, že světlo světa tento latinsky psaný rukopis spatřil v některé z benediktýnských klášterů, které v raném středověku sloužily jako centra šíření křesťanské víry latinského/římského ritu. Na našem území se objevil neznámo odkud jako jeden z nejvýznamnějších darů knížeti Vratislavu II. u příležitosti jeho korunovace za krále Vratislava I koncem X. století. Je možné, že byl knížeti (potažmo králi) Vratislavovi věnován již v Řezně (Regensburgu) při jeho první (a přiznejme, že oficiální) královské korunovaci, která předcházela té druhé (a v našich zemích brané jako důležitější) korunovaci, která proběhla na Vyšehradě. V takovém případě by bylo více než logické, že jeho původ je v některém ze skriptorií na německém území, ať už jde o Řezno, Mohuč či jiné. Ale o tom, že by tento dar dostal již v Řezně není v historických análech ani zmínka. Zato však máme jednoznačně doloženo, že v době pražské vyšehradské korunovace tento rukopis již měl. Bohužel však je téměř nemožné, aby vznikl na českém území, neboť skriptoria v té době buď nebyla na takové úrovni (Břevnov, Davle), aby dokázala takto výpravný rukopis vytvořit či v té době jejich produkce rukopisů nebyla latinského, ale staroslověnského ritu (Sázava). Ač se výzkumu a pátrání po původu a autorovi v minulosti i nyní věnovali a věnují historici, archeologové, restaurátoři a jiní odborníci, k žádné jednoznačné odpovědi zatím nedospěli. Jediným závěrem je, že pravděpodobně pochází ze skriptoria, ze kterého pocházejí i jiné rukopisy, které jsou ve sbírkách u v Německu, Polsku, ale, které skriptorium to je a tím spíše, kdo je autorem se ví žalostně málo. Stejně tak se ví minimum o tom, kdo si vlastně vytvoření rukopisu objednal, kdo jej platil a proč. Spekulací je mnoho od členů či představených řádu benediktýnů, některého ze šlechticů zavázaného Vratislavovi či Vratislava samotného. I v tomto zůstává Vyšehradský kodex zahalen tajemstvím. Já osobně, poučensoučasnými reáliemi, bych se přiklánkazuje ěl k tomu, že šlo o jednoho či více představitelů zástupců šlechty, kteří si chtěli pro sebe naklonit přízeň nově korunované hlavy. Jak ostatně ukazuje naše nedávná minulost i současnost nebylo by to nic nového. Co jiného totiž jsou sponzorské dary ať již pro volební kampaně at o jak ty, ve kterých mezi sebou bojují politické strany a hnutí, tak i pro ty prezidentské, ve kterých proti sobě stojí týmy podporující jednotlivé kandidáty. O sponzorských večeřích s vrcholnými představiteli státu ani nemluvě.

Ostatně ono i pátrání o tom kdo je či byl Lájos Bács či Ranjiv Singha z letech devadesátých, případně Pepa z Hongkongu může být v pro budoucí historiky za sto či pět set let pěkná detektivka. 

Osobně jsem však raději za pátrání po tajemstvích v dávné minulosti s tím, že věřím, že naše doba budoucím generacím tolik látky k přemýšlení neposkytne. I když, kdo ví, třeba jsem nenapravitelný optimista a mýlím se...


 

Autor: Tomáš Böhm | neděle 4.1.2015 20:15 | karma článku: 14,12 | přečteno: 590x
  • Další články autora

Tomáš Böhm

Manipulace nebo sázka na neznalost?

Všude čtu jak vládní opatření zabrala a jak se, ve srovnání s předchozím týdnem, snižují počty nakažených. Trochu mě zarazilo, že se tak děje soustavně od 28.10. a zapátral jsem po důvodu. A našel jsem ho.

2.11.2020 v 11:11 | Karma: 20,31 | Přečteno: 685x | Diskuse| Společnost

Tomáš Böhm

Slibem nezarmoutíš

Ano, slibem nezarmoutíš, zvláště když je obalen do mlhavých příslibů toho, co chce druhá strana slyšet. Ale horší než žádný slib je nesplnitelný slib. Jako příslib, že přijatá opatření srazí číslo R na hodnotu 0,8-0,9 za 3 týdny.

15.10.2020 v 16:11 | Karma: 11,31 | Přečteno: 321x | Diskuse| Společnost

Tomáš Böhm

Premiantka černých labutí

Každý z nás zná tu situaci ze školy. Hodná holčička (nebo chlapeček) sedí způsobně v první lavici, poslušně zvedá ruku, když chce něco říci, když je vyvolaná, tak správně odpoví. Jedničkářka, premiantka. Zkrátka hodná holčička.

7.10.2020 v 13:58 | Karma: 17,40 | Přečteno: 633x | Diskuse| Společnost

Tomáš Böhm

Pyrrhovo vítězství a Vašek se zlomenou nohou

V neděli proběhly ve 13krajích krajské volby. V 10 krajích dosáhlo na největší počet hlasů hnutí ANO, v jednom kraji STAn, v jednom odnož STANu (Starostové pro Liberecký kraj) a v jednom koalice 3PK vedená hejtmanem za ČSSD.

6.10.2020 v 12:56 | Karma: 22,49 | Přečteno: 798x | Diskuse| Společnost

Tomáš Böhm

Festina lente

Včera jsme byli svědky opět několika veletočů a změn ode zdi ke zdi. Unáhlená vyjádření plodí unáhlená rozhodnutí a ta plodí unáhlené činy. Co se tedy včera stalo, co mě zaujalo?

2.10.2020 v 13:26 | Karma: 17,02 | Přečteno: 371x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 747x
Kouč a terapeut v soukromé léčebně závislostí, běžec dlouhých tratí, příležitostný básník a spisovatel 

 

Seznam rubrik